Barnfattigdom i Sverige!


Vi förstår att det är svårt att ta till sig att det finns barnfattigdom i Sverige 2023, men tyvärr så är de Sant. För de flesta av oss när vi tänker på barnfattigdom, går våra tankar till något u-land i till exempel Afrika. Men sanningen är att man inte behöver titta längre än till sin egen stad eller i sitt eget samhälle.


 9,3 % (siffror från SCB), närmare 200 000 barn lever i barnfattigdom i Sverige 2021.


Om man hört talas om någon som blivit arbetslös, utförsäkrad av Försäkringskassan eller som kämpar som ensamstående förälder så är den första tanken att de kan söka socialbidrag. För de är så vi fått lärt oss och tror att Sverige ser ut, att vi hjälper och skyddar alla de svaga och sköra som inte själva kan försörja sig av olika anledningar.


Men Nej, så ser inte verkligheten ut. Precis som att det inte längre är en självklarhet att man får sjukersättning när man är sjuk, så är det heller inte en självklarhet att man blir beviljad socialbidrag när man behöver de. Socialmyndigheten tittar inte bara på saldot på ditt konto idag, utan även bakåt för att se om du kunnat sparat pengar fram tills den dagen du sökt deras hjälp. Detta kan innebära att du måste vänta fram tills att de belopp de räknat ut att du kunde ha sparat anses förbrukat, under den tiden får man klara sig själv.


Så vad händer när tusentals vuxna hamnar mellan stolarna hos de olika ”hjälpande myndigheterna” och främst av allt vad händer med deras barn?


Att få en möjlighet att hjälpa barnen handlar vårt arbete om, att upplysa Sverige om deras existens att fattiga barn finns även här i Sverige 2021. Vi vill hjälpa så många barn som möjligt att slippa somna hungriga och sitta helt utan julklapp på julafton, allt det och mycket mer som de flesta föräldrar i Sverige har en möjlighet att ge sina barn.


Men en sak har de allra flesta och det är föräldrar som kämpar och gör allt de kan för att situationen skall förändras. De har inte valt att vara för sjuka för att vara arbetssökande hos arbetsförmedlingen och för ”friska” för att få sjukpenning. De vill heller inte gå hemma och vänta på att någon skall ge de en chans att få jobba och försörja sig själva och deras barn.


Detta är många gånger människor som inte ens syns i statistiken utan lever helt utanför samhället och faller många gånger djupare i skuld.

 

Fattiga barn finns i Sverige och de lider mer än de flesta kan föreställa sig. Men vi kan hjälpa dem och deras föräldrar att förändra sina liv. Tillsammans kan vi få dessa barn att bli synliga och ge dom en chans att få sin röst hörd.

 

Vårt arbete handlar om barn som hjälper barn. Med hjälp av abstrakt konst utvecklas inte bara barnen som målar, utan vi hjälper även barnen som ingen tror finns i Sverige 2022!Paint4kidz – För barn av barn!

 

 

Ensamhet

Målad av Junie Lindberg 17 år

Hur ser barnfattigdom ut i Sverige?


Vi har igenom vårt arbete fått lyssna och läsa om många barn som lever i barnfattigdom, och en sak finns med i varje berättelse och det är skam. Skam och rädsla om att de runt omkring ska får veta hur de har det. Barn som hellre är tysta, ensamma och hungriga än att bli utskrattad och mobbad i skolan om någon får veta sanningen.


Exempel på deras sanning:

 • Tunna och försmå kläder och skor.
 • Slitna och trasiga kläder och skor.
 • Ensamhet
 • Att varje dag behöva ljuga för att slippa bjuda hem kompisar
 • Ångest
 • Mobbade och utanförskap.
 • Inga fritidsaktiviteter så som fotboll, dans, ridning.
 • Ofta hungriga, fastän de ätit i skolan.
 • Äter ofta hos vänner för att slippa somna hungriga.
 • Har alltid ursäkter till varför de ”glömt” ta med mellanmål till skolan.
 • Saknar ofta rätt kläder som vädret kräver.
 • Somnar ofta hungriga!

 


 

Kläder efter väder!


För barn som växer upp i familjer som lever i ekonomisk finns de inget som heter ”de finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”, utan för de barnen finns de inte ekonomi för att köpa de kläder som behövs.  Det självklara existerar inte i deras vardag, något som deras omgivning sällan har förståelse.

Sommarlov!


Sommartider hej hej….

Sommarlovet är för de allra flesta barnen ett av de mest efterlängtade loven på hela året, hänga på stranden med kompisarna och äta glass. Men för minst 1 av 10 barn betyder sommarlovet många långa ensamma dagar, där glass inte är de enda man saknar utan även möjligheten till varm och mättande mat. Att som barn behöva somna hungrig, ensam och ledsen borde inte få hända i Sverige 2023. Men väldigt få människor i Sverige vill tro att de här problemet finns och att de här barnen verkligen existerar, det är just därför vi kämpar för att ge de här barnen en röst. Tillsamman kan vi hjälpa barnen ingen tror finns!

Barnfattigdom